Terugblik
New Town Congres 

Op maandag 28 november vond het eerste New Town Congres plaats in Zoetermeer. Vanuit het hele land kwamen bestuurders, medewerkers van New Towns, woningcorporaties en wetenschappelijke instellingen naar Zoetermeer om te werken aan concrete oplossingen voor de uitdagingen van groeigemeentes en aan de slag te gaan met de kansen die er zijn. 

Op deze pagina vindt u de terugblik op dit congres.

Wij kijken opgetogen en voldaan terug op het New Town Congres. Het congres creëerde de aandacht en bewustwording voor de kansen en uitdagingen van New Towns die nodig is om onze steden verder te brengen.

In het Stadstheater van Zoetermeer werd zichtbaar dat de groeikernen een ongekend Nederlands succesverhaal zijn waar we trots op mogen zijn. Nu moeten we er voor zorgen dat dit zo blijft en zelfs versterkt wordt. In de New Towns ligt nog veel meer dan in veel andere steden ruimte voor verdichting waarmee je de stad aantrekkelijker, gezelliger en meer divers maakt. De uitdaging is om dat te doen zonder de vele kwaliteiten te verliezen die de New Towns rijk zijn. De sprekers en deelsessies gaven ons inspiratie om hier op diverse thema’s mee aan de slag te gaan.

Het ondertekenen van de verklaring voor het oprichten van een leernetwerk ‘Toekomstbestendige New Towns’ is een belangrijke stap die tijdens het congres werd gezet. Dit betekent dat de rijkdom aan kennis van partijen uit het hele land optimaal gebruikt kan worden om de toekomst van deze New Towns vorm te geven. Het geeft de New Towns ook de gelegenheid om de kansen en uitdagingen van de New Towns continu onder de aandacht te brengen van het Rijk.

De verklaring werd ondertekend door New Towns Almere, Capelle aan den IJssel, Nieuwegein, Nissewaard en Zoetermeer en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK). Wij hopen dat ook alle andere New Towns in Nederland aansluiten. Op naar het vervolg!

Met vriendelijke groet,

namens de kopgroep New Towns,

drs. Michel Bezuijen
Burgemeester gemeente Zoetermeer

New Town Alliantie


De groeikernen die in het verleden door het Rijk zijn aangewezen en zich ook daadwerkelijk als zodanig hebben ontwikkeld zijn Alkmaar, Almere, Capelle aan den IJssel, Duiven/Westervoort, Haarlemmermeer, Hellevoetsluis, Helmond, Hoorn, Houten, Huizen, Lelystad, Nieuwegein, Nissewaard, Purmerend en Zoetermeer.

De New Town Alliantie bestond voor het congres uit de gemeenten Almere, Capelle aan den IJssel, Nissewaard en Zoetermeer. Deze gemeenten hebben de handen in één geslagen om als New Towns samen de kansen en uitdagingen waar de groeisteden voor staan op te pakken. Dit resulteerde onder andere in het New Town Congres. Sinds het congres is ook gemeente Nieuwegein aangesloten bij de Alliantie. Ook de andere New Towns in Nederland zijn van harte welkom om aan te sluiten.
 

Lees meer over de New Town Alliantie

Leernetwerk
'Toekomstbestendige New Towns'
 

Tijdens het congres werd een belangrijke stap gezet. Een verklaring voor het oprichten van een leernetwerk ‘Toekomstbestendige New Towns’ werd ondertekend. Dit betekent dat de rijkdom aan kennis van partijen uit het hele land optimaal gebruikt kan worden om de toekomst van deze New Towns vorm te geven. Het geeft de New Towns ook de gelegenheid om de kansen en uitdagingen van de New Towns continu onder de aandacht te brengen van het Rijk.

De verklaring werd ondertekend door New Towns Almere, Capelle aan den IJssel, Nieuwegein, Nissewaard en Zoetermeer en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK). Ook andere New Towns in Nederland zijn welkom om aan te sluiten.

Foto: v.l.n.r. Foort van Oosten (burgemeester Nissewaard), Peter Oskam (burgemeester Capelle aan den IJssel), Ank Bijleveld (burgemeester Almere), Marieke Schouten (locoburgemeester Nieuwegein), Michel Bezuijen (burgemeester Zoetermeer), Chris Kuijpers (directeur-generaal ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijks-relaties)

Presentaties plenair

Tijdens het plenaire deel presenteerden Josse de Voogd (Atlas van Afgehaakt Nederland) en Michelle Provoost (Directeur INTI) hun visie op New Towns. Onderstaand treft u de presentaties die wij mochten delen.

Let op, op al deze presentaties zit een copyright van de presentatoren. Niets uit deze presentaties mag zonder toestemming van de betreffende presentator worden gebruikt/veelvuldigd. De presentaties zijn dus alleen ter inzage!

Josse de Voogd, Atlas van Afgehaakt Nederland
Presentatie Josse de Voogd

Presentaties deelsessies

Er vonden 13 deelsessies plaats tijdens het New Town Congres. Van lezingen en presentaties tot discussies en workshops. Sommige deelsessies hebben hun presentaties beschikbaar gesteld om terug te kijken. Dit geldt niet voor alle deelsessies. Onderstaand alle presentaties die wij mochten delen.

Let op, op al deze presentaties zit een copyright van de presentatoren. Niets uit deze presentaties mag zonder toestemming van de betreffende presentator worden gebruikt/veelvuldigd. De presentaties zijn dus alleen ter inzage!